18 okt
2024

Gegevensverwerking voor "gerechtvaardigde belangen": de EDPB publiceert zijn richtsnoeren

De EDPB (of "Europees Comité voor gegevensbescherming") heeft op 8 oktober 2024 zijn richtsnoeren gepubliceerd over de rechtmatige criteria voor de verwerking van persoonsgegevens voor "gerechtvaardigd belang" krachtens artikel 6(1)(f) van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).  

Artikel 6(1)(f) van de verordening is een van de zes mogelijke rechtsgronden voor de rechtmatige verwerking van persoonsgegevens, waarvan drie criteria cumulatief moeten worden vervuld:

  • het nastreven van een gerechtvaardigd belang;
  • de noodzaak om persoonsgegevens te verwerken voor het aangegeven gerechtvaardigd belang;
  • de belangen of de grondrechten en fundamentele vrijheden van de betrokkenen mogen niet zwaarder wegen dan de gerechtvaardigde belangen van de verwerkingsverantwoordelijke of de derde partij in kwestie.

In zijn richtsnoeren stelt de EDPB beoordelingscriteria en een aanpak per geval voor, met een reeks concrete voorbeelden zoals op het gebied van marketing, fraude en de verwerking van de gegevens van minderjarigen. Het advies van de EDPB bespreekt ook de impact en de mogelijke gevolgen van gegevensverwerking voor de betrokkenen, evenals de toepassing van artikel 6(1)(f) met betrekking tot andere grondrechten inzake de persoonlijke levenssfeer, zoals het recht op rectificatie, het recht van inzage of het recht op vergetelheid.

De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft bij geschillen meermaals moeten beoordelen of een organisatie al dan niet het "gerechtvaardigd belang" kan inroepen als rechtsgrond voor een gegevensverwerking. Dit was bijvoorbeeld het geval in beslissing 169/2023 van de Geschillenkamer over het recht om uit het doopregister van een kerk te worden verwijderd.

De richtsnoeren zijn beschikbaar voor openbare raadpleging en opmerkingen kunnen worden ingediend tot 20 november 2024. Het document is hier, op de website van de EDPB, beschikbaar.

Op 8 oktober heeft de EDPB ook een aantal andere interessante documenten gepubliceerd, waaronder een advies over bepaalde verplichtingen van verwerkingsverantwoordelijken die gebruikmaken van verwerkers. Een lijst van deze documenten is beschikbaar in het EDPB-persbericht.