Informatieverzoek

U bent geen journalist en wenst algemene informatie te verkrijgen van of te verschaffen aan de Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna “GBA”).


Het beantwoorden van individuele vragen van verwerkingsverantwoordelijken of verwerkers (en diens vertegenwoordigers of functionarissen voor gegevensbescherming) is geen taak die aan de GBA wordt toebedeeld in artikel 57 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna “AVG”).

Uiteraard neemt de GBA haar rol als “sensibiliseringsorgaan” zeer ernstig (zie o.a. artikel 57.1, b), d) en e)  AVG), reden waarom zij ook een rechtstreeks kanaal voorziet om haar informatieve vragen te stellen (en informatie  te verschaffen).

Let op, de GBA verstrekt  in het kader  van uw informatieverzoek geen advies op maat noch neemt zij een standpunt in over de (al dan niet) conformiteit ervan met de AVG en met andere wetgeving inzake gegevensbescherming. Dit impliceert dat wij geen oordeel geven over uw individuele situatie.

Het algemene principe van de “verantwoordingsplicht” in de AVG noopt u(w organisatie) er namelijk toe om zelf te beoordelen of een bepaalde verwerkingsactiviteit rechtmatig kan plaatsvinden.

De GBA tracht u zo goed mogelijk te oriënteren door te verwijzen naar wetsbepalingen, beginselen van gegevensbescherming, eventuele rechtspraak of rechtsleer en richtsnoeren die relevant zijn voor uw informatieverzoek.

Informatieverzoeken die niet voldoen aan de hieronder geformuleerde voorwaarden worden in principe niet behandeld. 

Het staat de GBA bovendien vrij om - op basis van haar beleidsdoelstellingen - al dan niet een schriftelijk antwoord te formuleren op uw informatieverzoek.

De informatie die wordt verkregen via dit kanaal (en andere kanalen, zoals de informatie verkregen van (beroepsorganisaties van) functionarissen voor gegevensbescherming), kan door de Eerstelijnsdienst van de GBA wel gebruikt worden om haar bevoegdheden bedoeld in artikel 22, §1, 3°, 4°, 5° van de GBA-wet uit te oefenen, zoals door nieuwe informatie op de website van de GBA te publiceren.

De Eerstelijnsdienst beschikt ook hierbij over een beoordelingsmarge die mee bepaald kan worden door verschillende overwegingen, zoals de prioriteiten vastgelegd door het directiecomité.

Indien de GBA op basis van uw informatieverzoek vaststelt dat er sprake is van een ernstige aanwijzing van een schending van de regels inzake gegevensbescherming, kan zij bijkomend haar Inspectiedienst verzoeken om een onderzoek in te stellen. Dit betreft een louter interne procedure waarover de GBA niet met de informatieverzoeker communiceert.

Indien politie- of inlichtingendiensten jouw gegevens verwerken, kan u contact opnemen met respectievelijk het Controleorgaan op de politionele informatie (COC) of met het Vast Comité I, omdat hiervoor een speciale procedure geldt.

Procedure

Stap 1

Verifieer de voorwaarden om uw verzoek in te dienen

Als onafhankelijk toezichthouder geven wij geen oordeel over een specifieke situatie. De GBA verstrekt in het kader van uw informatieverzoek geen advies op maat noch  neemt zij een standpunt in over de (al dan niet) conformiteit ervan met de AVG en met andere wetgeving inzake  gegevensbescherming.

Het algemene principe van de “verantwoordingsplicht” in de AVG noopt u(w organisatie) er namelijk toe om zelf te beoordelen of een bepaalde verwerkingsactiviteit rechtmatig kan plaatsvinden.

De GBA tracht u, waar passend, zo goed mogelijk te oriënteren, door te verwijzen naar wetsbepalingen, beginselen van gegevensbescherming, eventuele rechtspraak of rechtsleer en richtsnoeren die relevant zijn voor uw informatieverzoek.

De onderliggende logica is dat u (of uw functionaris voor gegevensbescherming, hierna: “DPO”) ook meer inzicht heeft in de relevante gegevensverwerkingen, de informatiesystemen, enz..

We verwachten daarom ook dat u het nodige voorbereidende werk heeft gedaan voordat u ons een vraag stelt. Verwijs bij uw vraag zo veel mogelijk naar specifieke wetsartikelen, richtsnoeren of rechtspraak die u heeft geraadpleegd, en voeg het advies hierover van de DPO van uw organisatie (indien aanwezig) toe.

Voorwaarden

Let op, zoals hierboven uitgelegd geven wij geen oordeel over een specifieke situatie nog nemen we een standpunt in over de (al dan niet) conformiteit ervan met de AVG (of andere wetgeving inzake  gegevensbescherming).

Stap 2

Download het formulier

Stap 3

Verzend het ingevuld formulier en de eventuele bijlagen

  • via onze website door het ingevulde formulier terug te sturen, of
  • per post ter attentie van de Gegevensbeschermingsautoriteit, Drukpersstraat 35, 1000 Brussel;

Ons formulier wordt geladen. Als dit bericht zichtbaar blijft en er geen formulier verschijnt, controleer dan of Javascript is geactiveerd in uw browser, accepteer overeenkomstige cookies en probeer deze pagina opnieuw te laden.